Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası Ege'yi kavurdu. Aydın'da termometreler 49 dereceyi göstererek rekor kırdı. Vatandaşların kaldırımda kırdığı yumurta 15 dakikada omlete dönüştü. Sıcakların Cuma'ya kadar etkili olacağı belirtildi.
Kuzey Afrika'dan gelen kuvvetli sıcak hava dalgasının etkisiyle İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi, tarihin en sıcak günlerini yaşamaya başladı.
İzmir merkezde hava sıcaklığının bugün 41 derecenin üzerine çıkarak 1982 ve 2007'de ölçülen 41.3'lük rekoru geçmesi bekleniyor. Ancak ilçelerde sıcaklık 44 derecelere kadar çıkacak. Bayındır haftaya 44 derece ile başlayacak. Torbalı ve Kiraz ise 43 derece ile İzmir'in en sıcak ilçeleri arasında yer alacak. Menderes, Kınık ve Bayraklı'da sıcaklık 42 derecelere ulaşacak. Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin, "Aşırı sıcakları yaşayacağız. Vatandaşlarımız hem kendi sağlıkları, hem de ormanlarımız için dikkatli olsun" dedi.
Sahil serinliği Çeşme'de
İzmir kent merkezi kavrulurken sahil kesimlerinde sıcaklık daha düşük olacak. Ancak uzmanlar nem nedeniyle bunun yanıltıcı olabileceğini belirtti.
Buna göre İzmir sahillerinin en sıcak yeri 40 dereceyle Karaburun, en soğuk yeri ise 34 dereceyle Çeşme ve Dikili olacak. Urla ve Foça 37, Seferihisar ise 39 derece olacak.
İzmir'in en soğuk yeri ise 1700 metre ile 2157 metre yükseklikteki Bozdağ olacak. Ancak orada da haftanın ilk günü en düşük sıcaklık 22 derece olacak. Cumaya kadar da 20 dereyece inecek.
Denizli'de dün sıcaklık 42.9 dereceye çıktı. Kentte son 9 yılda Haziran ayında sıcaklığın en yüksek değerinin 42.4 olarak tespit edildiğini bildiren İl Meteoroloji Müdürü Oğuz Ali Avcı, dün ise 42.9 derece olarak ölçüldüğünü söyledi. Sıcak havanın Cuma gününe kadar etkili olacağı öğrenilirken, Aydın ve Denizli'nin bir çok ilçesi bu hafta 45 dereceyle yanacak. Aydın Bozdoğan, Efeler, Karpuzlu, Koçarlı en sıcak yerler olacak. Denizli merkez ve Mehmetefendi'de sıcaklık 45 dereceye çıkacak. Manisa Spil Dağı'nda bile sıcaklık 30 derece olacak.
İzmir Valiği, sıcaklar nedeniyle pazartesi günü kamuda çalışan engelli, hamile ve kronik hastalığı olanların idari izinli sayılacağını duyurdu. Aşırı sıcaklıklarda bir alarm durumu da, orman yangınları için verildi. Sıcakta orman yangınlarının daha kolay çıktığını söyleyen yetkililer, tüm vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
Kaldırımda yumurta pişti
Hava sıcaklığı Aydın'da son 76 yılın en yüksek derecesine ulaştı. Efeler Atatürk Kent Meydanı'ndaki termometre dün saat 14.00 itibariyle 49 dereceyi gösterdi. Böylece 2007 yılında 44.6 derece olarak ölçülen sıcaklık rekoru kırılmış oldu. Efeler Veysipaşa Mahallesi'nde vatandaşlar, kaldırımda yumurta pişirdi. Vatandaşların kırdığı yumurtalar kaldırımda 15 dakikada omlete dönüştü.
DİKKAT EDİN
10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Her gün en az 2-2,5 litre sıvı, bol sebze ve meyve tüketin. Kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu tercih edin. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysileri tercih edin. Şapkasız çıkmayın. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanları kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakmayın.

Yorumlar
Kalan Karakter: