Reklam

Zeytinyağların yüzde 25’i hileli çıktı

Türkiye'de son devirde fiyatı epeyce yükselen zeytinyağında sahtecilik de arttı. ÇÜMERLAB'ta tahlil edilen zeytinyağların yüzde 25'i hileli çıktı.

Zeytinyağların yüzde 25’i hileli çıktı

Türkiye'de son devirde fiyatı epeyce yükselen zeytinyağında sahtecilik de arttı. ÇÜMERLAB'ta tahlil edilen zeytinyağların yüzde 25'i hileli çıktı.

Zeytinyağların yüzde 25’i hileli çıktı
14 Ocak 2024 - 15:27

Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda (ÇÜMERLAB) yapılan çalışmalarla zeytinyağında, sirkede, nar ekşisinde, baharatlarda, toz şekerde, salçalarda ve daha birçok besinde hileler tespit ediliyor.

Son periyotta bilhassa zeytinyağında yapılan hilelerin çok arttığından bahseden ÇÜMERLAB Müdürü Besin Mühendisi Prof. Dr. Serkan Selli ve öğretim vazifelisi Onur Sevindik, yaptıkları tahlilleri paylaşıp, ikazlarda bulundu.

Önemli bir zeytinyağı üreticisi olan Türkiye’de tüm dünyada olduğu üzere kuraklığın randıman düşüşüne neden olması ile zeytinyağı fiyatlarının da çok yükseldiğini anlatan Prof. Dr. Serkan Selli, şunları söyledi:

“BİTKİSEL YAĞ KARIŞTIRIYORLAR”

– Bu yıl zeytinyağlarında geçmiş yıllarda pek rastlamadığımız biçimde taklit ve tağşişin, hilelerin oranının da hayli yükseldiğini gördük. Laboratuvarımızda çeşitli sistemlerle bu hileleri tespit ediyoruz.

– Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde gelen yağların tamamını düşündüğümüzde yüzde 5’lik bir kısmında hile çıkıyordu. Lakin bu yıl yaptığımız tahlillerin üzülerek söylüyorum ki yüzde 25’lik kısmında hile saptamaktayız.

– En sık rastladığımız hile, zeytinyağına düşük fiyatlı öteki bitkisel yağların karıştırılması oluyor. Böylece daha fazla ölçüde zeytinyağını yüksek fiyattan satarak, haksız bir çıkar elde ediliyor.

– Sıhhat açısından ziyanlı rastgele bir kimyasal bileşene rastlamadık. Lakin bakanlığın kontrolleri sıklaştırmasının toplum sıhhati açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz.

“FİYATLARIN ARTIŞI İLE İTİMAT DUYGUSU AZALDI”

– Bu yıl zeytinyağı hile tahlili için hem üreticiden hem de yüksek ölçüde eser alacak olan tüketicilerden çok fazla talep var. Zira bu sene fiyatların artışı ile zeytinyağına olan inanç duygusu azaldı. Örneğin zeytinyağına mısır, ayçiçeği, pamuk, kanola, çivit yağı işleniyor.

Mesela son yaptığım tahlilde, 6 numuneden 2’si maalesef hileli çıktı. Geçtiğimiz yıllara nazaran, bu yıl yüzde 20-25 oranında hile ile karşılaşıyoruz. Bu hileleri Karbon İzotop Tahlili, Gaz Kromatografisi Yağ Asitleri Profili Tahlili, HPLC Biofenoller Tahlili ile ortaya koyuyoruz.

“SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLAN PROSEDÜRLER ETKİSİZ”

Son devirde insanların mutfaklarındaki kimyasalları karıştırarak, zeytinyağlarının düzmece olup, olmadığı anlamak için girdikleri efora ait Sevindik, şöyle devam etti:

– Zeytinyağının düzmece olup, olmadığının anlaşılması için lakin ve lakin hassas teknolojik metotlar gerçek sonuçlar verebilir. Bu tahliller olmadan son devirde toplumsal medyada gündem olan yollarla, örneğin mutfaklarındaki kimyasalları yağ ile karıştırarak yaptıkları uğraş ile sahteciliğin anlaşılması imkansız diyebilirim.

– Tek belirteç şu olabilir; zeytinyağında net bir zeytin kokusu alınması gerekiyor. Şayet bu koku yoksa şüphelenmeye başlayabilir, yağınızı laboratuvarlarda tahlil ettirebilirsiniz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum