Reklam

İzmirli Ünlü Avukat Tarcan Ülük'ten Çin'e milyar dolarlık dava...

İzmirli Ünlü Avukat Tarcan Ülük Çin halk cumhuriyetine dava açmanın ve mağdur olan her bireyin tazminat alma hakkı olduğunu bunun hukuksal alt yapısının hazırladıklarını hatta Ankara Asliye hukuk mahkemesinde dava açtıklarını söyledi.

İzmirli Ünlü Avukat Tarcan Ülük'ten Çin'e milyar dolarlık dava...

İzmirli Ünlü Avukat Tarcan Ülük Çin halk cumhuriyetine dava açmanın ve mağdur olan her bireyin tazminat alma hakkı olduğunu bunun hukuksal alt yapısının hazırladıklarını hatta Ankara Asliye hukuk mahkemesinde dava açtıklarını söyledi.

İzmirli Ünlü Avukat Tarcan Ülük'ten Çin'e milyar dolarlık dava...
12 Nisan 2020 - 16:50

İzmirli Ünlü Avukat Tarcan Ülük Çin halk cumhuriyetine dava açmanın ve mağdur olan her bireyin tazminat alma hakkı olduğunu bunun hukuksal alt yapısının hazırladıklarını hatta Ankara Asliye hukuk mahkemesinde dava açtıklarını söyledi.

HAZIRLANAN ULUSLARARASI RAPORDA ÇİN HÜKÜMETİNİN İHMALLERİ ŞÖYLE YAZILDI;
Son günlerde BM’ye ve Uluslararası Adalet Divanına gitmek de dahil olmak üzere bir dizi muhtemel yollardan Çin’e yönelik tazminat davaları gündemde. Açılacak davaların hepsinde de Çin Komünist Partisinin en kötü haberleri dış dünyadan gizlemeye çalıştığı ve hastalığın yayılmasına sebep olduğu yönünde. Eğer Çin Covid-19’dan sorumlu tutulursa ülkeler, Pekin’den kanuni olarak trilyonlarca dolar talep edebilir. Raporda, Çin hükûmetinin hastalığı erken ele alması ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) yeterli bilgi vermemesi, Pekin yönetiminin imzaladığı ve yasal olarak mecburi tuttuğu bir antlaşma olan Uluslararası Sağlık Tüzüklerinin (UST) Altıncı ve Yedinci Maddelerini ihlal ettiği iddia edildi. Bu ihlaller, salgının çıkış yeri olan Vuhan’ın dışına hızla yayılmasını sağladı. Henry Jackson Derneğinin hazırladığı raporda Çin hükûmetinin ihmalleri şöyle sıralandı:
UST’lerin altı ve yedinci maddelerini ihlal ederek insandan insana bulaşma delilini ortaya çıkaracak verileri, farkında olmasından üç haftaya kadar açıklayamadı.
DSÖ’ye, 2 Ocak 2020 ve 11 Ocak 2020 tarihleri arasında, IHR’lerin altıncı ve yedinci maddelerini ihlal ederek enfeksiyonların sayısı hakkında hatalı bilgi sağladı.
Ölümcül zoonotik (hayvan kaynaklı) viral enfeksiyondan kaçınılabilir vektörleri yasaklamak yerine, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 12. maddesini ihlal ederek tehlikeli viral konakçı türlerin insanların tüketimi yasaklamadı.
23 Ocak 2020’de insandan insana bulaşma bilgisine rağmen beş milyon insanın bölgeden ayrılmasına müsaade etti.

Ülük daha sonra yaptığı açıklamada yaptığı açıklamada düşüncelerini ve önerilerini şöyle sıraladı,

EKONOMİK TEDBİR; HER VATANDAŞA DOĞRUDAN DESTEK ÖNERİMİZ…

ERGÜVEN HUKUK OFİSLERİ OLARAK 81 MİLYON VATANDAŞIN HERBİRİNE DOĞRUDAN NİSAN ve MAYIS AYLARI İÇİN 5.000 TL DOLAYLI-

10.000 TL KARŞILIĞI OLAN ÖDEME YAPILMASI PLANIMIZ ve MESNETİ İZAH EDİLMİŞTİR

Dört kişilik her aileye böylece 60.000 TL ödenecektir SALGIN ödemesi olarak.

Bu sonuç ile Türkiye ekonomisi krizi fırsata dönüştürmüş olacaktır. Siyaseten de kazanacaktır.

Vatandaşın cebine giren para yurt içi katma değeri büyük oranda arttıracaktır. Bu paranın ekonomik karşılığı olduğu için Enflasyon vb ekonomik zararı da olmayacaktır.

Planın işlemesinde Adalet Bakanlığı-Maliye Bakanlığı-Ticaret Bakanlığı ve Dış işleri Bakanlığı ile TBB ve Barolar aktif ödevli olacaktır.

Uygulayıcısı da öncelikle Avukatlar olacaktır.

TEDBİR ÖNERİMİZ:

1- Bilindiği üzere Çin Devletinde başlayan ve 194 ülkeye Çin Devletinin gönderdiği turistler ile Dünya üzerine yayılan Covid-19 virüsü tüm Dünyayı sağlık alanında felce uğratmış ve bu durum ekonomik dar boğaza da yol açmıştır. Şimdiden 81 ülke IMF’den borç talep etmektedir. Krizin Türkiye ye total zararı ayrı bir başlık olsa da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da doğrudan etkilediği sabittir. Evde kalması önerilen vatandaşın ardında durabilirse Devletimiz o derece kriz döneminden güçlenerek çıkacaktır.

2- Türkiye Cumhuriyeti Devleti 15.000x 81.000.000= 1.215.000.000.000 TL:6,4=190 milyar Dolar vatandaşına dağıta bilirse bu dönemden çok ciddi güçlenerek çıkabilecektir.

3– 190 milyar doları karşılığı olur ise TL olarak basmak ve dağıtmakta mahsur olmayacaktır. Bu her vatandaşa 15.000TL ve dört kişilik aileye 60.000 TL Türkiye’nin ekonomik dengesini bozmadan, karşılık yaratarak dağıtması anlamını taşır ki Türkiye milli birliğini tesis ederek bu süreci en güçlenerek geçiren Dünya Devleti olur.

4- Bu 190 milyar doları karşılık olarak Türkiye nereden bulacaktır? Peşinen söyleyelim hukuki karşılığını yaratacaktır eğer hukuki tedbir önerimiz kabul görür ise.( 190 milyar dolar karşılık yaratacak başka kaynaklarında olduğunu not ederek Hukuki karşılığı izah edelim)

5- Ancak Nisan ve Mayıs aylarında toplumsal hareketliliğin az olması da ayrı bir avantajdır.

6- İlk yapılacak olan TCMB’sı 1.215 (Birtrilyonikiyüzonbeşmilyar) TL basıp TC numaraları üzerinden bu parayı Kamu Bankalarında tanımlanacak 81 milyon hesaba yatıracaktır.) Bu bedel üzerine konulacak her türlü icra işleminden istisna olduğu salgın önlemi yasal düzenlemesi ile de ilan edilecektir.

7- Vatandaştan parayı bankadan çekerken TC Devletini bireysel olarak “İbra” ve “HMK 125’e göre dava konusunu lehe sonlanması halinde temlik ettiğine dair” matbu belge alacaktır.

8- TBB ve Avukatlar ile işbirliği ve Adalet Bakanlığı genelgesi ile Çin Devletinin Korona salgınında vatandaşlarını Dünyanın 194 milletine göndermesindeki kusurunun bir haksız fiil kabul ederek T.C mahkemelerinde açılacak her türlü maddi-manevi tazminat davalarını Yargı muafiyeti dışında tutarak, Adli yardım ile açılmasının ve seri yargılamanın uygulanmadı temin edilecektir.

9- Alınan ilamların UYAP üzerinden icraya konulması temin edilerek kamunun temlik aldığı bu alacakların Varlık yönetim şirketlerince, kamu müteahhitlerince, enerji şirketlerince, Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerince ve bir kısım maden ve bir kısım özel sektör bankası tarafından temlik alınması “salgın önlemi tedbir ödemesi olarak zorunlu tutulacaktır”

10- İlamların icrasının infazı için Çin Devleti garantili fonlara ve tenfiz uygulamasını da kamu gücü ile takip etme taahhüdü verilmesi gerekecektir.

11- Kaydi ilam alacağı bu şekilde 300 milyar doları geçecektir.

12- Vatandaşa dağıtılan paranın kaydi karşılığı olacak, Ekonomi büyüyecek,dolaylı ve doğrudan vergiler ile dağıtılan paranın %40’ı hazineye altı ayda dönecektir.

13- Ekonomik büyümeye doğrudan katkı koyacak bu bedel dış ödeme dengesinde de lehe bir tablo çizeceğinden malşye ye takribi 400 milyar dolarlık bir katma değer kazandıracaktır.

14- ABD’nin uyguladığı (Suudi Arabistan,petrol ülkeleri ve şimdi de Çin’e yönelik) uygulamasının hakkaniyetli,ayağı yere basan ve Dünya ekonomik sistemine uygun hukuki bir benzerinin uygulanmadı aklın yoludur.

Ciddiye alınırsa bu planın detaylarını,olası etkilerini kapsamlı izah edebiliriz.

Ancak burada ki en önemli nokta her Türkiye Cumhuriyeti Devleti Vatandaşının hiçbir süreç beklemeden derhal ekonomik katkıya kavuşacak olmasıdır.

Yani her vatandaş hiç beklemeden 2.250 ABD doları Devletten bir doğrudan katkı alarak kriz dönemini atlatabilecektir.

Unutmayın önerimiz bir hibe değildir.Devletin vatandaşının hakkını almasını sağlayacak koşulları oluşturmasından ibaret gerçekçi bir tablodur.

Umarım bunu derhal izah ederek uygulatacak bir ortak aklı yaratabiliriz.

TÜRKİYEDEN SONRA DİĞER ÜLKELERDE TAZMİNAT HAZIRLIĞI YAPMA KARARI ALDILAR.

İzmirli ünlü Avukat Tarcan Ülük’ün uyarısı ve önerileri diğer Avrupa ülkelerinin dikkatini çekti.

Avukat Ülük Çin Halk Cumhuriyeti’ne tazminat konusunu gündeme getirdikten sonra harekete geçen Avrupa’daki avukatlar kapsamlı rapor hazırlamaya başladılar.

İngilizler dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından Çin‘i sorumlu tuttu. Çin hükümetinin salgında gerekli önlemlerin alınmadığı yönünde bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda dünyada 1 milyon 300 bin kişinin salgından etkilendiği ve 70 binden fazla insanında hayatını kaybetmesi nedeniyle Çin hükümetine 3.2 milyar sterlinlik tazminat açmaya hazırlanıyor.

ABD’li bir grup avukat salgının başladığı ülke olan Çin’e tazminat davası açtı.

ABD’li avukat Larry Klayman ve savunma grubu Freedom Watch, Çin hükümeti, Çin ordusu, Wuhan Viroloji Enstitüsü ile enstitü direktörü Shi Zhengli ve Çin ordusu Tümgenerali Chen Wei’ne 20 trilyon dolar değerinde tazminat davası açtı.

Avukatlar, Çinli yetkilileri terörizme maddi destek sağlama, ABD vatandaşlarının zarar görmesine ve ölümüne yol açmak için komplo kurmak, ihmal, ölüme neden olmak ve saldırı ile suçluyor.

Virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden yayıldığını iddia eden avukatlar, Çin’i biyolojik silah üreterek koronavirüs salgınını yaymakla suçladı.

ABD’li grup, ayrıca koronavirüs hakkında konuşan ve uluslararası alanda tehlikeye dikkat çeken Çinli doktorların susturulduğunu öne sürdü.

Hindistan Barolar Birliği ve Hindistan Uluslararası Hukuk Komisyonu, BM İnsan Hakları Komisyonuna şikâyette bulundu. Hindistanlı Avukat’lar, Çinli yetkililerin salgın ile ilgili gerçek durumu gizlemek suretiyle küresel bir felakete neden olduğunu iddia ederek, ortak şikâyette bulundu.

Ayrıca, söz konusu dava dilekçesinde, Çin’in virüsün yayılmasında doğrudan sorumlu olduğuna dikkat çekildi. Yeni tip Korona virüs salgınının, Hindistan ekonomisine verdiği zararlara karşılık, 20 trilyon dolarlık rekor bir tazminat davası açıldı.

Kaynak: time35.com