Depremin, Muğla'nın Fethiye ilçesine 36,61 kilometre mesafede ve deniz yüzeyinin yaklaşık 40,08 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirlendi.
Sarsıntı, çevre ilçelerde de hissedilirken; ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı bildirildi.
DEPREM UZMANLARI UYARIYOR
Bugüne kadar 18 depremi önceden bildiğini öne süren 22 yıllık deprem araştırmacısı Timuçin Özat, Girit Adası için kritik uyarılar yapmıştı. Uyardığı iller arasında Muğla da yer alıyordu. Özat, "Girit'te 8'in üzerinde deprem Akdeniz'de tsunami riski doğurur" ifadelerini kullanmıştı.
Akdeniz Bölgesi'nde 722 yıllık bir gerilme biriktiğini belirten Özat, 2026-2029 arasında Girit'in güney hattında 8,1-8,2 büyüklüğünde, Mercalli bazında yer yer 9-10 şiddetinde bir deprem meydana gelebileceğini iddia etti.
HANGİ İLLER RİSK ALTINDA?
Akdeniz'de meydana gelebilecek bir depremin Akdeniz genelinde tsunami riski oluşturacağını vurgulayan Özat risk altında olan yerleri şöyle açıkladı:
Muğla, Datça, Fethiye, Marmaris, Milas, Bodrum, Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Seydikemer, Antalya'nın batısı özellikle Finike, Kaş ve doğusunda Alanya, Aydın'ın Kuşadası, Didim, Söke ilçeleri ile İzmir'in güneyinde Selçuk, Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme kıyıları.
TSUNAMİ UYARISI
Tsunami dalgalarının 15 ila 25 dakikada Türkiye kıyılarına ulaşabileceğini söyleyen Özat, dalga boyunun 2 ila 8 metre, ilerleme mesafesinin ise düz alanlarda 1-2 kilometre olabileceğini öne sürdü.
"SON İKİ BİN YILDA 7 KEZ"
Bilim insanlarının çalışmalarını örnek gösteren Özat, şöyle uyardı:
"2026-2029 arasında 8,1 ya da 8,2 büyüklüğüne çıkacak. Yunanistan'ın Girit adasında 9-10 şiddetinde bir salınım ihtimali yüksek. Bizden ortalama 200 kilometre uzak ancak bu salınım tsunami etkisi oluşturacak. Muğla, Aydın, Antalya batı kıyıları ve İzmir'in güneyi titreşim ve tsunami dalgalarından etkilenecek. Son iki bin yılda 7 kez yaşanmış. Bu aynı zamanda Yunanistan ve Türkiye başta olmak üzere Kıbrıs, Libya, Mısır, Tunus, İtalya, Arnavutluk ve kısmen de Suriye, Lübnan, Filistin ve İsrail kıyıları da bu tsunami dalgalarından etkilenecek."

Yorumlar
Kalan Karakter: