Reklam

Pirinççi festivalle coştu

Ödemiş Pirinççi Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ön ayak olması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 10. Keşkek ve Fidancılık Festivali, pazar günü Ödemiş’e bağlı Pirinççi Mahallesi'nde gerçekleşti.

Pirinççi festivalle coştu

Ödemiş Pirinççi Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ön ayak olması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 10. Keşkek ve Fidancılık Festivali, pazar günü Ödemiş’e bağlı Pirinççi Mahallesi'nde gerçekleşti.

Pirinççi festivalle coştu
17 Temmuz 2019 - 09:46

Ödemiş Pirinççi Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ön ayak olması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 10. Keşkek ve Fidancılık Festivali, pazar günü Ödemiş’e bağlı Pirinççi Mahallesi'nde gerçekleşti.

Festivale Belediye Başkan Yardımcısı Özay Kaplan, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Ramazan Şerif Delibalta, MHP Ödemiş İlçe Başkanı İsmail Poyraz, Garnizon Komutanı ve birçok yerden Yörük dernekleri başkanları katıldı. Mevlid-i Şerif ile başlayan festival, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.
"Gelecek kuşaklara aktarmamızı sağlayacak"

Açılış konuşmasını yapan Pirinççi Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Kocakabak, tüm misafirlere hoş geldiniz derken daha sonra söz alan Pirinççi Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Üyesi Muammer Arıkan, “Bu yıl 10.su düzenlenen Keşkek ve Fidancılık Festivali, burada devam ediyor. Derneğimizin kurulmasında emeği geçen ve aramızda olmayan arkadaşlarımız var. Onları huzurlarınızda rahmetle anıyorum. İletişim ve etkileşimin hızla geliştiği dünyamızda bireylerin eğitim ve kültür düzeyleri yükselmekte, sosyal ve kültürel anlayışlar değişmektedir. Bu hızlı değişim sürecinin yaşandığı günümüzde aidiyet duygusuyla bugün burada toplanmamız; gelecekte de kültürümüz, anılarımız örf ve adetlerimizi gelecek kuşaklara aktarmamızı sağlayacaktır. Bunun için bu etkinleri çok önemsiyoruz. Bundan üç hafta önce kooperatifimizin genel kurulunu yaptık. Ben de genel kurulda görev aldım. Bundan sonra artık köyümüz adına, köyün ekonomisinin gelişmesi adına güzel çalışmalar yapacağız. Buna yürekten inanıyorum.

DSİ arazisi tahsis edildi

113 üyeli kooperatifimiz, fidancılığımızı Türkiye genelinde daha da yaygınlaştırarak daha geniş kitlelere ulaşma imkanı sağlayacaktır. Burada bize düşen görev, kooperatifimizi yeni hedeflere taşımak, bu hedefler doğrultusunda büyük işler başarmaktır. Bunlardan bir tanesini iki gün önce gerçekleştirdik. Devlet Su İşleri'ne ait bir arazi, kooperatifimize tahsis edildi. Bunun için emeği geçen siyasi parti temsilcisi arkadaşlarımıza, kooperatifimizin yönetim kurulu üyelerine ayrıca teşekkür ediyorum. Bundan sonra burada misafirlerimizi daha iyi karşılayacağız ve fidan sergimizi daha güzel bir şekilde gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Paylaşarak büyüme vurgusu

Herkesi selamlayarak konuşmasına başlayan Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Özay Kaptan, “Ödemiş Pirinççi Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği'nin katkılarıyla hazırlanmış olan bu festivalin hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu festivalin bundan sonrada her geçen gün büyüyerek, üzerine koyarak, bölgemizin sorunlarını da aynı zamanda taşıyarak ve paylaşarak büyümesini temenni ediyorum. Bu alanın hazırlanmasında da emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Birçok yerden katılımın sağlandığı festivale Tire Halk Eğitim Merkezi'nin dans gösterisiyle başlandı. Daha sonra Ödemiş’in halk ozanı Ahmet Çatalgöl, türküleriyle davetlileri eğlendirdi. Program, Tire HEM Roman Ekibi ile devam etti. Birçok efe grubu festivalde gösteri yaptı.

Festivalin ağası Yalçınkaya

Festivalde köy ağası olarak 10.000 TL karşılığında Mustafa Yalçınkaya seçildi. Yalçınkaya, “22 yıldan beri Aliağa’da akaryakıt sektöründeyim. TECO Petrol'ün yönetim kurulu başkanıyım. 22 yıldır Ege'de ayağımızın basmadığı yer kalmadı. Küçük Menderes Havzası'nda 22 akaryakıtçı var, bunun 11 tanesi bize bağlı. Bu insanlarla sevgi, saygı, hoşgörü kurallarına bağlı olarak güvene dayalı bir çalışma içerisindeyiz. Herkesle çok yakın ilişkimiz olmasından ötürü uzun süredir zeybek kültürü ile ilgili bir çalışmamız olmuştu.

Yörük kültürünün gelişmesi bakımından nerede çalışma oluyorsa oraya katılmaya çalışıyoruz. Ufak tefek sponsorluklarımız da oluyor. Az önce beni ağa seçtiler ama ben hayatımda hiç ağa olmadım. Bir çiftçi çocuğuyum. Ağalığı uygun buldular ama ben yine Mustafa Yalçınkaya'yım. Gücümün yettiği oranda, halkın içerisinde, halkla birlik ve beraberlik içinde katkıda bulunacağım. Gelecek yıllarda daha güzel bir festival düzenlenirse herkes ağadır herkes beydir. Festival oldukça güzel düzenlenmiş. Yeri dağ arasında olmasına rağmen. Daha iyisi olabilir tabi ki. Araç park etme sıkıntısı çekiliyor, o sorun halledilebilir ve yine bu festival inşallah devam eder biz de Yörük kültürünü iyice yaşatmış oluruz” dedi.

Beklentinin üzerinde ilgi

Ödemiş Pirinççi Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Kocakabak ise, “Bugün burada güzel bir etkinliğimiz var. Buna ev sahipliği yapıyoruz ama gelen misafirlerimiz ev sahibi gibi oldu. Sağ olsunlar çok güzel tanışma ve kaynaşma günü oldu. Yörük Türkmen camiasından birçok derneği de buraya konuk ettik. Onuncusunu düzenlediğimiz Keşkek ve Fidancılık Festivali, ilerleyen senelerde de inşallah devam edecek. Festival, şu anda çok güzel bir şekilde, beklentinin üstünde gidiyor. Yoğun bir şekilde bir kalabalığa sahip olduk. Sayımız, her geçen yıl artmaya başladı. Girişe Büyükşehir Belediyemizin göndermiş olduğu stantlardan koyduk. Yerli üretici stantları. Aynı zamanda Pirinççi köyümüzün kooperatifinin ürünlerini de sergiliyoruz. Gelen misafirlerimizin de bunlara çok ilgisi var” diye konuştu.

Açıklamada bulunan Pirinççi Mahallesi Muhtarı Yalçın Kocakabak da, "Bu sene festival daha güzel. Dışarı giden köylülerimiz, bu festival sayesinde toplanmış oluyor. Ekonomik yönden köyümüze çok güzel getirileri var fidancılık festivaline çevirdiğimiz için. Bizi kaynaştırıyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum