Reklam

İzmirli kadın vekillerden AK Parti iktidarına manifesto gibi mesaj!

TBMM genel kurulunda söz alan İzmir’in kadın milletvekillerinin hedefinde AK Parti iktidarı vardı. Kadını eşit yurttaş olarak görmeyen iktidara, her şeye rağmen şiddetsiz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünyayı var edecekleri mesajını verdi.

İzmirli kadın vekillerden AK Parti iktidarına manifesto gibi mesaj!

TBMM genel kurulunda söz alan İzmir’in kadın milletvekillerinin hedefinde AK Parti iktidarı vardı. Kadını eşit yurttaş olarak görmeyen iktidara, her şeye rağmen şiddetsiz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünyayı var edecekleri mesajını verdi.

İzmirli kadın vekillerden AK Parti iktidarına manifesto gibi mesaj!
11 Mart 2020 - 12:52

Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle TBMM genel kurulunda üç gün tüm birleşimlerin gündem dışı konuşmalarının tümü kadın milletvekillerine verildi. Kadının sesinin meclisde daha yüksek çıkmasını, buna ihtiyaç olduğunu ve önemine değinen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Levent Gök, genel kurulu açış konuşmasında,” Bildiğiniz gibi, önceki gün Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ydü. Tüm dünyada ve Türkiye'de kadınlarımızın özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesi büyük zorluklarla geçmiştir ve bugün de hâlen devam etmektedir. 8 Mart, önemli bir gündür; dünyada emekçi kadınların kendi emeklerinin değerini almak için ve hayatın her alanında erkeklerle eşit olmak hatta daha da ileri gitmek için önemli mücadeleler verdikleri bir günün adıdır. Ben 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle tüm kadınlarımızın bu gününü kutluyorum” dedi.

Meclis genel kurulunda söz alan İzmir’in kadın milletvekillerinden Selin Sayek Böke, Serpil Kemalbay ve Sevda Erdan Kılıç’ın bir dakikalık gündem dışı konuşmalarındaki ortak görüş ise, iktidarın kadınları eşit yurttaş olarak görmeyişi vurgusuydu.

Kadınların mücadelede kararlı olduklarının altını çizen CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke yaptığı konuşmasında, “Bize dayattığınız gündemin dışında söyleyecek sözümüz var. Reva gördüğünüz hayatların, yasakladığınız sokakların, hapsettiğiniz evlerin, sahiplendiğiniz bedenlerin, uygun gördüğünüz rollerin üstüne edecek iki çift lafımız var. "Fıtrat" diyerek eşitliğini yok sayan zihniyetinize, siyasi çıkarlarınıza göre verdiğiniz hükümlerinize itirazımız var. Emeğimizin sömürülmesine, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine itirazımız var. Verdiğiniz sözleri tutmamanıza, yasaları etkin uygulamamanıza itirazımız var. Her gün en az bir kız kardeşimizi hayattan koparmanıza itirazımız var. Durdurmadığınız şiddeti erkeklik ve hamaset söylemleriyle meşrulaştırmanıza isyanımız var. Ve bilin ki şiddetsiz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünyayı size rağmen var edecek kadınlar var, biz varız” diye konuştu.

EV KADINLARI GÖRÜLMÜYOR

Ev kadınlarına sigorta ve emeklilik hakkı için verdikleri yasa teklifinin bütün milletvekilleri tarafından desteklemesini talep eden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “ 8 Mart, 1857'de New Yorklu tekstil işçisi kadınların "eşit işe eşit ücret" talebiyle başlattıkları direnişle sembolleşti ve tüm kadınlara mal oldu. Kadın yurttaşlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. 8 Martta kadınlara şiddet uygulayan Hükûmeti kınıyorum. Sevgili ev kadınları, emeğiniz görünmüyor. Görünmeyen emeği görünür kılmalıyız. Ev kadınlarına sigorta ve emeklilik hakkı için ellerimizi birleştirmeliyiz” çağrısında bulundu.

EŞİTLİĞİ YOK SAYAN ZİHNİYET

Kadın şiddetinin tüm hızıyla sürdüğünü ve iktidarın buna göz yumduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “ Bize dayattığınız gündemin dışında söyleyecek sözümüz var. Reva gördüğünüz hayatların, yasakladığınız sokakların, hapsettiğiniz evlerin, sahiplendiğiniz bedenlerin, uygun gördüğünüz rollerin üstüne edecek iki çift lafımız var. "Fıtrat" diyerek eşitliği yok sayan zihniyetinize, siyasi çıkarlarınıza göre verdiğiniz hükümlerinize itirazımız var. Emeğimizin sömürülmesine, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine itirazımız var. Verdiğiniz sözleri tutmamanıza, yasaları etkin uygulamamanıza itirazımız var. Her gün en az bir kız kardeşimizi hayattan koparmanıza itirazımız var. Durdurmadığınız şiddeti, erkeklik ve hamaset söylemleriyle meşrulaştırmanıza isyanımız var. Ve bilin ki şiddetsiz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünyayı size rağmen var edecek kadınlar var, biz varız” sözleriyle tepki gösterdi.