Bir Arap atasözü. Tam olarak Türkçe karşılığı “Önce yoldaş, sonra yol” dur.
Arapların bu güzel sözü herhangi bir yola çıkarken yoldaşın öneminden söz eder. Çünkü “Evvel Refik, Bade’l Tarik “ sözü ile anlatılmak istenen nokta, en zor yolu dahi sağlam ve iyi bir yoldaşın katlanılabilir, kolaylaştırabilir kılacağıdır. Herhangi bir yola çıkarken kişinin yanında yer alan insanın, yoldaşının bu süreci ya kolaylaştıracağı ya da tavır ve davranışları ile katlanılamaz hale sokacağının işaretidir bir yerde.
Sağlam, güvenilebilir ve gerçek bir dostla çıkılan en zorlu yol bile kolaylıkla kat edilebilir hale gelir.
Hayatımda yoldaşlığa çok önem verdim. Birlikte her alanda mücadele ettiğim arkadaşlarımı, dostlarımı hiç yarı yolda bırakmadım. En ağır eleştirilerinden ders aldım, en güçlü maddi manevi desteklerinden gururlandım. Kayıpların arkasından ağlamak yerine daha da hırslandım. Şu yaşıma kadar kentim için, ülkem için birşeyler yapabildiysem onların desteği, onların yoldaşlığı sayesinde..
Neden böyle başladım ?
Sizlere Percival Everett’in James (Nemesis /2026) kitabından söz edeceğim de ondan..
Pulitzer ödüllü yazar Everett çağdaş Amerikan edebiyatının en özgün ve en deneysel yazarlarından biri. Everett’in yazını felsefe, kimlik, ırk ve toplumsal ön yargılar gibi konuları doğrudan ve ironik bir dille ele alıyor. “Huckleberry Fin’in Maceraları ” romanını yeniden yorumladığı James yazarın en çok ses getiren eserleri arasında. Yine bir hiciv romanı olan “Erasure ” üç sene kadar önce “American Fiction” adıyla sinemaya uyarlanmış ve Akademi ödüllerine aday gösterilmişti.
er
Pek çok kez sinemaya uyarlanan Huckleberry Finn’in Maceraları ( The Adventures of Huckleberry Finn) nı izlemiştim. 1993 yapımını.. Özetle eğitimsiz, batıl inançlara sahip, ama iyi kalpli bir çocuk olan Huck (Elijah Wood) işsiz güçsüz ve ayyaş babasından kaçar. Kendisi gibi kaçak olan siyahi köle Jim (Courtney B. Vance) ‘le birlikte Missisippi Nehri boyunca macera dolu bir yolculuk yaparlar. Film nehrin iki yakasında yaşayan her sınıftan insanı sergileyen eşsiz portreler sunarken, yer yer komik ve ironik bir üslup tutturur.
Güzel bir Stephen Sommers filmi. Filmde Elijah’nın mimiklerine hayran kalırsınız. Kadrosunda usta oyuncular Robbie Coltrane ve Jason Robards da yer alıyor.
“Huckleberry Finn’in Maceraları” kölelik, önyargı, ikiyüzlülük ve ahlak gibi önemli konulara değiniyor , gerektiğinde bir beyaz adam ile bir zenci kölenin yol arkadaşlığını, yoldaşlığını , çevrelerindeki insanlara insan olmanın erdemlerini nasıl öğrettiklerini anlatıyor.
“Hadi gidelim” dedim
“Planın bu mu? Hadi gidelim mi?” dediler
“Korkarım öyle “ dedim
“Kimsin sen?”
“Adım James. Ailemi alacağım. Benimle gelebilirsiniz ya da burada kalabilirsiniz. Özgürlüğü ararken benimle ölebilirsiniz ya da burada kalıp zaten ölü olmaya devam edebilirsiniz. Adım James”
Erkan Sevinç
Yorumlar
Kalan Karakter: