Reklam
Hüseyin Atakul

Hüseyin Atakul

İşçi Dostu

Büyük oyun!

03 Eylül 2014 - 15:15

Değerli kardeşlerim, sadece birkaç satır karalamak değil amacımız. Taşeron illetine son verme çabamızın yanında bana ulaşan kardeşlerime elden geldiğince çözüm üretmek için uğraş veriyorum. Ama biri bitmeden beşi başlıyor. Sosyal medyada adalet diye yazan işveren öyle adaletsizlik yapıyor ki sormayın. Bunlar, yükünü tutmuş zengin devrimciler, havuzlu villaları olan sosyal demokratlar…

Biliyorsunuz her fırsatta taşerona karşı her oluşumun yanında olacağımı, bu uygulamanın bir kölelik düzeni olduğunu ve karayolları gibi birçok emekçiden yola çıkarak yargıda da hakkımızı aradığımı hem yazdım, hem beni tanıyanlara anlattım.
Ancak bize destek verip yanımızda olacaklar öyle bir kin içerisine girmişler ki kazanç kapıları yok olacak düşüncesiyle kendi mesai arkadaşlarına yapmadıklarını bırakmıyorlar. Menderes belediyesinde 6 kişinin işten çıkarılışı haber oluyor ama İzelman’dan çıkarılan onlarca kişi için tek haber bulamazsınız.
Neden mi?
Çünkü verilen reklamlar kesilir. Reklam deyip geçmeyin; iyi paralar. Neymiş verimsizlik, adam ameliyat olmuş, rapor almış, çamur at izi kalsın örnek verecek olursak belediye başkanına hakaret etmiş, işten atma, sürgün, yasal mobing uygulamalar. Yasal diyorum çünkü DİSK Genel iş toplu sözleşmesinde geçici görev diye bir tanım var.
Siz Torbalı’da oturup en uzak Gaziemir’de çalışıyorken, işçiye ihtiyaç var denip Çiğli’ye gönderebiliyor. Adı ne? Geçici görev; yani seni istemiyorum çek git kardeşim! Hesabı. Peki, bunu kim yapıyor, sahibi yok, peki kim sahipleniyor işte sıkıntı orda; oda yok. Çıkışlara dâhil şerh koymayan, daha doğrusu koyamayan irade Çiğli belediyesinde gördük el pençe. Başkan Hasan Arslan ne dedi? Altını çiziyorum Sarı sendikacı bunlar çıt yok. Şimdi arkadaşlar bu insanlar sözde sizlerin hak mücadeleciniz, inanın onlar olmasa daha rahat olur bu tip insanlar olacağına varsın sendika olmasın. İstedikleri gibi işçi atılıyor, sürülüyor ve cezalandırılıyor.

Bakın şimdi kısa bir tarih geçip günümüze geleyim…

Tarih 29 Mart 2013 BMC de sıkıntı var. O dönemki aynımıdır bilmiyorum.

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, "Bir çözüm bulunmazsa yerel ve genel yönetimleri İzmir'e hapsederiz." dedi.

Tarih 5 Nisan 2013

Eyleme Manisa, Aliağa, Çiğli organizeden metal işçilerinin yanı sıra Türk-İş 3. Bölge temsilcileri, Demir yol-İş, Tez Koop-İş 1 ve 2 Nolu şubeler, TÜMTİS, KESK, DİSK/Genel-İş 3 Nolu Şube, TEKSİF, Genel Sağlık-İş, Petrol-İş Genel Başkanı, sendikalaştıkları için işten atılan Pakmaya ve Simaco işçileri, TTB, Haber-İş, Kamu-Sen, BDSP ve birçok kitle örgütü de katıldı.

Yürüyüş ve eylem boyunca “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Gün gelecek devran dönecek işveren işçiye hesap verecek!”, “Vur vur inlesin işveren dinlesin!”, “Karamehmet şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganları atıldı.

Sonra ne oldu biliyor musunuz? BMC iflas verdi, işçiler tazminat alamadan ortada aç kaldı. Kimi bazıları kredileri ödeyemedi, borcu 10 kat oldu, ailesi parçalanan gibi gibi şimdilerde yeni alan özel sektör ödemeleri yapıyor, giden gitmiş artık ne olur ki. Yani bir an işçiyi kullananlar ortadan kayboldu hadi yıllarca aidat aldınız baksaydınız ya o işçilere… Birde ararsınız telefonu açmazlar, burun kıvırırlar ya yine bu adam diye, bunu çalışan arkadaşlar iyi bilir şahit olanlarda var.

Ya şimdi İzenerji ihalesi ne oldu? Özele geçti… Nerede sosyal demokratlar, grev yaparız işçiyiz buraya taşeron sokmayız diyenler? Abi adama sormazlar mı İzenerji zaten taşeron değil mi diye? Hadi onu geçtim laf cambazlığı yapma önce yapamadığın grevi yap, İzelman’ın ESHOT ve İzenerji yüksek hakeme giden sözleşme iptal oldu, yargı kararı ile tüm bu olanlar işte kardeşlerim onun üstünü kapatmak.
Anlayın şu anda olmayan bir sözleşme ile çalışıyorsunuz ve yapılmayan bir greviniz var. Kim hatırlıyor neden başka firmaya verildi bu ihale zannediyorsunuz?
İşin vebali büyük. Tüm bunlar 2011 sözleşmesinin üstünü kapatmak, gündem yaratıp onu örtbas etmek. Ama sizde bir geriye dönüp bakmıyorsunuz, araştırmıyorsunuz, aman bana ne deyip konuşan arkadaşınız varsa bile selam vermeye korkuyorsunuz. O zamanda kusura bakmayın bu düzen böyle gider.1 Eylül’de 7 arkadaşım sürüldü Karşıyaka’ya ve belki 2’si işi bırakacak.
Taşerona karşı dava açmaktı tek suçları…
Ki işten çıkarılanları saymıyorum bile. Hani sizin taşeron karşıtlığınız? Eğer halen banane diyorsanız eylemede gitmeyin, ne veriliyorsa razı olun. Yoksa işin ucu size gelince yandım anam demeyin. Bunlarda Alicengiz çok. İşte o mücadele ruhuna sahip birkaç kişi çıktı mı hemen bir bahane bulunup işten ya atılıyor ya istifaya zorluyorlar. Ve maalesef işin içinde sözde işçi mücadelecilerde başı çekiyor. TEKRAR YAZIYORUM 2011 TİS GEÇERSİZDİR ŞU AN HALEN TÜM KONULARDA 2009 SÖZLEŞMESİ GEÇERLİDİR. BUNA İZELMAN VE İZENERJİ DAHİLDİR. YAPILAMAYAN GREV ÖRT BAS EDİLİYOR, İHALENİN İZENEJİDE KALMAMASININ TEK SEBEBİ BUDUR. ÇÜNKÜ SİZİ İŞTEN ÇIKARILABİLİRSİNİZ DİYE KORKUTUYORLAR. İŞ KORKUSU VERİYORLAR. BU HER ZAMAN YAPTIKLARI ŞEYDİR. TIPKI SÜRÜLEN VE İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLERE YAPTIKLARI GİBİ… HAKKINIZI ARAYIN, UNUTMA, KARDEŞİNE SAHİP ÇIK, İŞÇİYİ SATANLA GÜÇ İÇİN BERABER OLMA. HANİ MAZLUMUN YANINDAYIZ SLOGANI, HANİ SUSMA SUSTUKÇA SIRA SANA GELECEK, HANİ ADALET İSTİYORUZ, HANİ BİZİ SATANI BİZDE SATARIZ? HER ŞEY SEÇİMLERDE 10 GÜN SENDİKAL İZİN İÇİN Mİ? YOKSA SADECE PAZAR GÜNÜ İZİN KULLANMAK İÇİN GERİSİNİ VİJDANINIZA BIRAKIYORUM AMA ŞUNU UNUTMAYIN SİZ PAZAR GÜNÜ MANGAL YAPARKEN BERABER ÇALIŞTIĞINIZ MESAİ ARKADAŞINIZ EMEKÇİ KARDEŞİNİZ BİR EKMEĞE MUHTAÇ DURUMDADIR O LOKMAYI YERKEN BUNU DÜŞÜN BEN DÜŞÜNÜYORUM.

YORUMLAR

  • 0 Yorum