İzelman muvazaa davası açan işçilere süpriz gelişme!
Reklam
Hüseyin Atakul

Hüseyin Atakul

İşçi Dostu

İzelman muvazaa davası açan işçilere süpriz gelişme!

09 Haziran 2014 - 09:33

İzelman,Eshotve İzmir büyükşehir belediyesine muvazaa davası açan işçiler sonuçlanan ve Yargıtay’da karayollarında kararı veren 22.Hukuk dairesinde olan 2 davasından sonra sürpriz bir gelişme yaşandı.

Öncelikle kısaca davayı hatırlatayım...

1 Mart2013 tarihinde benim, Devran Yumurtacıoğlu ve Nihat Doğan’ın açtığı, arkasından yüzleri geçen ve hak özgürlük hareketi adını verdiğimiz taşerona karşı davalarımızda ilk sonuçlanan benim davam olmuştu. Gerekçeli kararda izelmanın açıkça muvazaalı olduğu işçinin işin başından beri İzmir Büyükşehir Belediyesi işçi olduğunu ancak yetkili sendikasının belediye iş sendikası olduğu halde, işçinin disk genel iş sendikasına üye olup toplu sözleşmesinden yararlandığı görüldüğünden geriye dönük hakları ret edilmiştir kararını vermiş ve şu an geriye dönük taleplerimiz ile de yargıtaydadır. İstanbul'da Kip-Taş ile İETT arasında kararı onayıp geriye dönük hakları veren karayollarında da kararı onayıp geriye dönükleri veren yine Yargıtay 22.Hukuk dairesidir. Hatta onlar yerel mahkemede Muvazaa yoktur denmesine nazaran Yargıtay muvazaanın varlığını kabul etmiş ve onamıştır. Bu gelişmeden sonra dava açan işçiler sendika değişikliği yapmış ve belediye İş sendikasına geçmişlerdi, onlara mevcut sendikasının işçi haklarını savunmadığı ve dayı başı sistemli işçi olarak eksik maaşla çalışan bir çok işçi kardeşimizde eşlik etti. 1 Mayıs 2014 tarihinde ise belediye iş sendikası ile büyükşehir belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamış, sendika değişikliği dava açan arkadaşlar da toplu iş sözleşmesinden faydalana bilmek adına bimer üzerinden çalışma bakanlığına başvurmuşlardı. Ve o cevaplar gelmeye başladı.

İşte ilk cevabı sizlere aynen aktarıyorum...

388646 nolu başvurunuz hakkında. Yazdır
5 haz saat 15:29
[email protected]
Sayın SERHAT YUNUS ÇELEBİ ,
Bimer Başvuru Numaranız :388646
Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinde; 19/02/2014 tarihinde Belediye-İş Sendikası üyesi olduğunuz, üye olduğunuz tarih itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı işyerlerinde Belediye-İş Sendikası ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği, ancak imzalanmış herhangi bir toplu iş sözleşmesinin Bakanlığımıza ulaşmadığı anlaşılmış olup, toplu iş sözleşmesi imzalandığı takdirde, sözleşmeden yararlanmanız konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bilgilerinize rica olunur.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

** ** ** ** ** ** ** **

Buradan görüleceği üzere, çalıştığınız yerdeki yetkili sendika belediye iş sendikasıdır; Bakanlık bile muvazaayı kabul etmiştir. Heyecan yaratan bu karardan sonra bir çok arkadaşım bir an önce dava açmak için beni arayarak ve avukatların numarasını istemiştir. Zira, torba yasadan sonra açılamayacak olan muvazaa davalarının yanı sıra taşeron yasalaşıyor ve bir çok iş hukuku uzmanın açıklamalarında asıl işçi ile aynı maaşı alabilmek için asıl işçi olduğunu ispatlaması, yani dava açması gerekmektedir. Tabi açabilirse... Bu karardan sonra belediye iş sendikasının gereğini yapacağına, İzmir büyükşehir belediyesinin taşeron karşıtı bürokratlarının da bu işçi kardeşlerimi mağdur etmeyeceğine inanıyorum. Tüm sömürülen işçi sınıfına saygı ve selamlarımı sunuyorum. Eğer siz hakkınızı aramazsanız arıyorum diyenlerin haksızlığı ile yaşarsınız. İsyan değil, sadaka değil, en azından maaşını ödediğin sendika yönetiminden hesap sor.

Bu senin hakkın!


YORUMLAR

  • 0 Yorum