Ağaçlar Ölmesin, Değişen Küresel İklim Öldürmesin!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Ağaçlar Ölmesin, Değişen Küresel İklim Öldürmesin!

19 Mayıs 2016 - 09:46

Peygamber efendimiz (s.a.v) "kıyametin kopacağını bilsen, elindeki fidanı toprağa dik" demiş (hadislerde Müslümana hiç ağaç kesin dememiş).

Günümüzde yeşili ve ağaçları koruyanların yanında, çok sayıda cebini düşünen rantçı çevre ve ağaç katilleri aramızdalar.

Yeşilin yok edilmesiyle iklimlerin değiştiğini ve süper hızla ölüme yani kıyamete koşar adım gittiğimizi görmüyor, göremiyor, düşünemiyor bu beton ve yeşil dolar severler.

Ağaçların küresel iklime inat her ülkede, her devlette devasa dikilmesi dünya üzerinde kullanılan fosil yakıtların yerine sürdürülebilir, yenilenebilir rüzgar, güneş ve jeotermal enerjilere geçmemiz gerekirken, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın, torunlarımızın yaşamlarını da ağaçları ormanları yok ederek keserek tehlikeye atıyoruz.

Bakın ağaçlarla ilgili atasözlerimiz ne kadar çok!

Bir kısmını yazdım anlamlarını insanlığa uyarılarını düşünelim.

"Ağacı kesen insanı keser, ağaca balta vurmuşlar 'sapı bedenimden' demiş, ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur, ağaca çıksa pabucu yerde kalmaz, ağaca dayanma kurur, adama (insana) dayanma ölür, ağacı kurt, insanı dert yer, ağacın kurdu içinde olur, ağacın meyvesi olunca, başını aşağı salar, ağaç kökünden yıkılır, ağaç ne kadar uzasa göğe ermez, ağaç ucuna yel değer, güzel kişiye söz değer, ağaç yaprağıyla gürler (güzeldir), ağaç yaş (fidan) iken eğilir, ağaç yeşert meyve getirsin, oğlan büyüt ekmek getirsin, ağaçtan maşa, abdaldan paşa olmaz, ağaçtan maşa olmaz, aklına geleni işleme, her ağacı taşlama, balta değmedik ağaç olmaz, bir ağaçta gül de biter, diken de, bir ağaçtan okluk da çıkar, bokluk da, bir vuruşla ağaç devrilmez, çam ağacından ağıl olmaz, el çocuğundan oğul olmaz, darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz, halayıktan kadın olmaz, gül ağacından odun, her ağacın meyvesi olmaz, her ağaç kökünden kurur (çürür), her ağaçtan kaşık olmaz, meyve veren ağaç taşlanır, taşa çıkan keçinin ağaca çıkan oğlağı olur, ulu ağacın gürültüsü dal ile, mutlu evin yakışığı döl ile yemişsiz ağaca taş atmazlar."

Ne kadar güzel anlamlı ağacı öven örnek gösteren atasözlerimiz var değil mi?

Bu kadar övgü alan kutsal ilaç gibi oksijen, su buharı deposu fabrikası ağaçlarımızı, bitki örtümüzü kesen veya kesmek için fırsat kollayan Allah'tan korkmayan ama zevk için, görüntümü engelliyor diyen ayrıca para kaybetmekten korkan insanlar var aramızda.

Bir güzel söz "kapitalizm gölgesinden faydalanamadığı ağacı keser" diyor.

Yaşadığım Karaburun'da Küçükbahçe Karareis Tatil Köyü'nde kısmen toprağı çıplak bir yere 2 senedir meyve bahçesi yapmaya çalışıyorum.

Bu amaçla meyve yeni fidanlarını dikmek ve çevre düzenlenmesi için site yönetim kurulu üyemiz sayın Metin Dokuzer'den yardım istedim. Sağ olsun Metin Bey hemen site işçisi Rafet Üçkardeşler'i görevlendirdi kendisine teşekkür ettim cevabı "ne demek ümit bey bizler hizmet etmekle görevliyiz" sözleri için buradan ayrıca teşekkür ediyor kendisine "Üyelerce çok sevildiğini yıllarca site başkanı olarak görmek istiyoruz" diyorum.

Küresel iklim değişiyor yazlar kış, kışlar yaz oluyor.

Bu sıralar insanların bilinçlendiklerini ve bölgede ev almak isteyenlerin "yaşanan korkunç sıcaklara karşı geçmişte dikilmiş büyümüş gölge yapan ağaçları olan evleri tercih ettiklerini" görüyor ağaç ve doğa severler adına son derece mutlu oluyorum.

Son olarak "ağacı seven insanı sever, ağacı sevmeyen kirli yeşil parayı sever" diye bir sözde ben ekliyorum.

Ağacı seven fidanını dikenin cennette yeşil bahçeleri olsun, ağacı yeşili kesenin cehennemde betonlara gömülsünler diye dualar ediyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

YORUMLAR

  • 0 Yorum