İftar çadırları ve Ramazan'a özel enflasyon
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

İftar çadırları ve Ramazan'a özel enflasyon

23 Haziran 2014 - 11:08

Seçimlerin hemen ardından geleceği söylenen zam yağmuru şimdilik etkisini göstermemiş olsa da Irak'ta petrol fiyatlarını allak bullak eden IŞİD'in terörist eylemleri, Türkiye'yi Ramazan ayı ile başlayıp tüm yaz devam edecek bir pahalılığın içerisine sokacak.

Türkiye Kamu-Sen bir araştırma yapmış. Araştırmaya göre iftar sofrasının

maliyeti aylık 1.346 lirayı buluyor. 4 kişilik bir aile için rakamın günlük karşılığı 44 lira 88 kuruş. Dikkatinizi çekerim bu sadece iftar yemeği. Bir asgari ücretlinin 850 lira maaş aldığı bir ülkede, zam yapmak için Ramazan'ı bekleyen uyanıkların yaptığına bakın.

Kabaca;

Asgari ücretin neredeyse iki katı, ortalama bir memur maaşının 4'te 3'ü olan bu rakam orta halli bir iftar sofrasının maliyetidir. Gündüz dini inanışının gerekliliğini yerine getirip, yaz sıcağında oruç tutan insanların cebinden oruç açmaları için 1346 TL alanlar nasıl bir günaha imza attıklarının pek farkında değil.

Bugün dünyanın en pahalı benzinini kullanıp en pahalı etini yiyoruz. Ne alaka diyeceksiniz... Bence de ne alaka ama Türkiye'ye özel benzin fiyatları elmadan tutun kıymaya kadar her türlü mutfak ihtiyacına direk temas ediyor. Ramazan'da İzmir başta olmak üzere pek çok şehri ciddi oranda zamlar bekliyor. Her ne kadar yapılmayacak, edilmeyecek gibi ön savunmalarla karşımıza çıkanlar kafa karışıklığına neden olsa da tıpkı daha önceki senelerde yaşadığımız gibi gıda ürünlerine yüzde 15 ila 25 arasında zam gelecektir. Üstelik daha önceki yıllarda Ramazan'ın hemen ertesi ucuzlamaya başlayan ürünler Irak'ta petrol fiyatlarını tepeye fırlatan terörist eylemler sayesinde bu zammın kalıcı olacağı izlenimi var. Ortadoğu bu seyirde gittiği taktirde benzin, doğalgaz, elektrik, su gibi kalemlerin yanı sıra ayağımıza giydiğimiz çoraptan, midemize giden yemeğe kadar herşey zamlanacaktır. Açık açık söylemeliyim bizi çok iyi bir yaz beklemiyor.

Olmaz diyenler, geçtiğimiz yıl 4 kişilik bir ailenin oruç açmasının bedelinin 1168 liradan bu yıl nasıl 1346 liraya çıktığının cevabını aramalı.

İftar çadırları

Gelelim işin sağlık kısmına.

Gün boyu oruç tutan bir insanın günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu hesaplanmış. Kalorinin karşılığı geleneksel Ramazan yemekleri ile 1346 TL'yi bulmuş. Türkiye'nin hemen hemen yarısından fazlası bu miktarı verip karnını doyurma şansına sahip değil. Sonuç? Tabi ki eksik beslenme. Her ne kadar herkes orucunu bir şekilde açacak olsa da sofrasında 3 çeşit değil de tek çeşit yemek bulunduracak olanlar yaz sıcağında vücudunun kaybettiklerini yerine koyabilme şansı yakalayamayacaklar. Bu gibi durumlarda ailelerin imdadına iftar çadırları yetişiyor. İzmir'de hemen hemen tüm belediyelerin iftar çadırları kurduklarını biliyoruz. Talebim bunun sayılarının bu yıla özel olarak artırılması. Karnını doyurmakta ciddi sıkıntılar çeken insanlarımız için bu gibi çadırlar kaçış noktası.

Sonuç olarak...

İnsanların dini duyguları üzerinden kimse ticaret yapmamalı. “Ramazan'a özel zam” ayıbın ötesinde kaldırabilecek bir yük değil. Lütfen asgari ücreti bile göremeyen, bulamayan ailelerin varlığını unutmayalım. İzmir'de, Ege'de böyle aileler çok.

YORUMLAR

  • 0 Yorum