İzmir'de partiler ve vekil adayları
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

İzmir'de partiler ve vekil adayları

13 Nisan 2015 - 08:52

Geçtiğimiz hafta içerisinde milletvekili adaylarını belirleyerek listeleri YSK'ye veren partiler çalışmalarını hızlandırdı. 7 Nisan'da mesai saati sonuna kadar “Adayım bu” diyerek kamuoyunun karşısına çıkan partiler ardından eleştiri yağmuruna tutuldular. Vatandaş tarafından gelen eleştirilere özenle eğilmek gerekli diye düşünüyorum. Gelin İzmir özelinde partilerin ne düşünerek adayları karşımıza çıkardığını konuşalım.

CHP ile başlayalım.

Öncelikle Erdal Aksünger'in aday yapılmamasını yadırgadım. Bence bunu en çok hak eden milletvekillerinden biriydi. Ne gerekçelerle yeni dönemin TBMM'sinden uzak tutuldu bilemiyorum ama Erdal Aksünger de böyle bir sonuç beklemiyordu. Bir diğer isimse Mehmet Ali Susam. Her türlü tartışmanın ötesinde esnaf ile bağları çok sıkı olan Susam'ın arkasında bu kadar çok insan olduğunu bilerek kendisini aday göstermemek oldukça ilginç bir tutumdu. Hülya Güven Hanımefendi bir kadın fakat Kılıçdaroğlu-Kocaoğlu gerginliği senaryo değilse Hülya Güven'in aday gösterilmemesine şaşmamak gerek. Üyelerin ön seçimde Kılıçdaroğlu'ndan yana tavır koyduğunu söyleyebiliriz. Mustafa Moroğlu'na gelince... Durumu Hülya Güven'inkinden farksız. Büyükşehir'in her açılışında gördüğümüz Moroğlu listelerde kendine yer bulamadı. Gelelim Rahmi Aşkın Türeli'ye. İzmirlilerle bir bağı oluşmadı vekilin. Ne İzmir'de gözüktü, ne üyeye çalıştı, ne de CHP'nin herhangi bir etkinliğinde bulundu. Sonuç onun adına pek de şaşılacak bir şekilde oluşmadı.

Biraz da yenileri konuşayım istiyorum.

Özellikle İzmirli talep etmemiz, İzmirli vekiller görmek istediğimizi belirttiğimiz halde CHP Genel Merkezi farklı bir pencereden baktı olaya. İzmirliler yok denecek kadar az. Kadın ona keza. Kılıçdaroğlu birinci sıralara oturtmasa listelerden kadın çıkacağını sanmıyorum. İzmir gibi bir kentte sonucun kadınsız olarak karşımıza çıkması bence bize yakışmadı. Doğulu bir aday arayışı da başarısızlıkla sonuçlandı. Listelerde Kürt kesimi temsil edecek bir isme yer verilmemesi bence yanlıştı. CHP'nin Roman adayı ise kamuoyunda büyük yankı buldu. Ben CHP'nin Kılıçdaroğlu ismi ile sonuca gideceğini düşünüyorum. Seçimler halkın gerçeklerinden biraz uzak kalmış durumda.

Gelelim AK Parti'ye...

Eski milletvekillerinin neredeyse tamamını aday göstermeyen partide bence en etkili isimlerden biri geçmiş dönemlerde olduğu gibi Nükhet Hotar olacak. Nükhet Hanım oldukça çalışkan bir kişiliğe sahip. Vekilliğe ara verdiği 4 yılda bile dur durak bilmeden çalışan Hotar bu dönemde aday gösterileceklerin başında geliyordu, nitekim AK Parti Genel Merkezi kamuoyunu yanıltmadı. Bir kadın aday olarak yapılan en büyük yanlış ise İlknur Denizli'nin aday gösterilmemesiydi. Denizli hangi kriterlerden geçemedi merak ediyorum. Fakat İzmir'in AK Parti içerisinde böyle bir gülen yüze ihtiyacı vardı. Diğer isimlerin gösterilmemesi ile ilgili bir fikir beyan etmeyeceğim. Bakan doğru tercihlerden biri. Bir önceki dönem iki bakanı buradan aday gösteren parti bu dönemde bakanlık mevzuunu es geçseydi bu önemli bir beklentinin karşılanmaması anlamına gelecekti. İkinci Bölge'den 1. sıra adayı gösterilen İbrahim Turhan'ın da İzmir için önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Turhan, AK Parti'nin önemli kademelerinde bu kente hizmet edecektir diye düşünüyorum. AK Parti'nin listesi de hemen hemen CHP ile aynı kalitede.

Ve MHP.

İki bölgeden ilk sıra adaylar konusunda fazla konuşulacak bir şey yok. İzmir'in en çok tanınan isimleri MHP'ye uzun yıllar boyunca çok hizmetler verdi. Parti içerisinde önemli görevlerde bulunan iki isim görevine devam etmeliydi, MHP de bunu iyi gördü. Biz ikinci sıra adayları konuşalım. Öncelik Aslan Savaşan'ın. Alsancak Devlet Hastanesi'nde vatandaşa hizmette çığır açan Savaşan, uzun zamandır tanıdığım bir isim. Ben MHP'nin İzmir'den 4 veya 5 vekil çıkaracağına inanıyorum. Şayet bu gerçekleşirse Aslan Savaşan İzmir'e en iyi şekilde hizmet edecektir. Hatta bir çok vekilden çok daha iyi bu işin üstesinden geleceğine inanıyorum. Murat Koç da aday adaylığı döneminin en çok konuşulan isimlerinden. Siyaseti iyi biliyor ve bunu göstermek için çok çalışacağını şimdiden kanıtladı. Ve Senem Kılıç. İzmir'in aydınlık yüzlerinden bir tanesi. MHP İzmir'den 5 vekil çıkaracaksa sanırım bu Senem Kılıç sayesinde olacaktır.

Gelelim HDP'ye.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bizleri şaşırtmıştı. Ertuğrul Kürkçü ve Ferhan Ademhan isimleri siyasetin İzmir'deki ibresini farklı yönlere çekebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum