Karaburun hizmet alamıyor!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Karaburun hizmet alamıyor!

30 Nisan 2015 - 10:39

İzmir'in şirin ve henüz toprakları doğallığını kaybetmemiş ilçelerinden biridir Karaburun.

Ancak çevre katliamlarını son 10 yılda hızla yaşamaya başladı bu bölgemiz.

Deniz koylarında hatta insanların denize girdiği plaj önlerinde balık çiftlikleri kanalizasyonsuz ve arıtmasız balık üretimi yaparlarken, karada yeşil alanlarda RES'ler yani rüzgar enerjisi üreten devasa pervaneler, rüzgar gülleri yapılmaması için çevreciler ses çıkarmasalar her yeri kaplayacaklardı. (Karaburun yerel halkı ve çevrecileri bu 2 konuda ayrıca taş ocakları konusunda sürekli şikayetçi olup eylem yapmaktadırlar.)

Açık denizlerde, derin ve akıntıların kuvvetli olduğu yerlerde, insan yaşamayan yerlerde kurulan balık çiftliklerine çevreciler ve yerel halk ses çıkarmamaktadır.

Ama plaj önlerinde kurulan balık çiftliklerinden kaynaklı sürekli yağ ve pis kokulu maddeler hatta sürekli balık aşı tüpleri, halatlar, atıkları sahile vuran yerlerde insanlar denize girmekte ve ne gariptir ki elimdeki "Resmi rapora göre, 2006 yılında çiftliklerden kaynaklı deniz suyu kirliyken 2015 yılında yani 9 yıl sonra deniz suları hep temiz çıkmaktadır!".

RES'ler zeytin fidanı teşvikleri yapılan bazı yerlere bile kurulmuş olup, tam zeytin üretimi yapılacakken bu rüzgar gülleri yüzünden ağaçlar köklenmeye başlanmıştır.

Üstelik her izin doğallığı yaşayan Karaburun'u RES'lerle kaplayacak hale gelmiştir. (Kapasite hesabı yapılmamış, görsellik dışında köylerin içine bile yapılmaya çalışılmıştır. Zararlı etkileri yüzünden yaşam yerlerine 300 metre yaklaşılmaması bilim adamlarınca açıklanmaktadır, denilmektedir.)

Küresel iklim değişikliği ile gelen son devasa yağmurlar Karaburun'u çok fena vurmuş, yetersiz ulaşım yolları delik deşik adeta tarumar olmuştur.

Karaburun yolları yağmurlarla ortalarından açılan kanallarla çöken asfaltlarla acil tamirat beklemektedir.

Çok sayıda motorlu aracın kaza haberlerini hemen her gün duymaktayız.

Başta Karareis olmak üzere dereler devasa yağan yağmurlarla adeta nehirlere dönmüş ve sebze, meyve yetişen tarlalar denizlere dökülmüştür.

Biz dere yataklarında ve düzlüklerde oturanları her bölge gibi burada da sürekli uyardık!

Aman ha her yere ağaç dikin yoksa iklim değişikliği nedeniyle yağacak yağmurlar evlerinizi alır, denizlere döker, bu yüzden her yere başta güneşe dayanıklı iğne yapraklı fıstık çamları ve meyve ağaçlarını sık olarak dikin dedik durduk.

Ancak bataklık olan yerlerin dışında her biri 450 ton su çeken okaliptüs ağaçlarını yazın yetersiz yeraltı içme sularını çeker diye tavsiye etmediğimizi belirtelim.

Karaburun Belediyesi'ne uğradım, Başkan Sayın Ahmet Çakır yurt dışında olduğu için yerine vekalet eden Meclis Üyesi Sayın İlkay Girgin Erdoğan'a vatandaşların taleplerini ilettim!

Karaburun'da yaz kış sıcak iklimden dolayı sivrisinek mücadelesi yapılması gerekiyor ve kendilerinden acil olarak bataklıklarda larva dönemi geldiği için ilaç talebinde bulundum.

Ayrıca bozulan yollar ve dere yataklarını düzeltmek için makine araç talebimizi, yeşil alanlar için bitki ve ağaç fidanı isteğimizi de İlkay Hanım’a ilettim.

Karaburun Belediyesi'ne ve ekiplerine sahillere balık üretimi v.s. maksatla kurulan iskele ve tesisleri görmezden gelip, Karareis'de plajlardaki yapı değil basit kafeterya tezgahlarını yıktırdıkları için sitemde bulundum.

İnşallah Karaburun Belediye Başkanı Sayın Ahmet Çakır, bahsi geçen bu bölgelerimize bir uğrar ve belediyenin hizmetlerini getirmeye ve bölgede sık sık çıkan orman yangınlarına önlem almaya başlar diyoruz.

Karaburun'da dikkatimi sokak hayvanlarının hepsinin küpeli yani kontrol altında olması çekti.

Belediyeyi kutluyoruz inşallah bu konudaki önlemler devam eder hayvan severler bir daha şikayet etmezler diyorum.

Büyük şehir yasasıyla İzmir merkeze bağlanan yüz ölçümü büyük ama nüfusu küçük Karaburun ilçemiz maalesef belediye hizmetlerini Anakent Belediye'den alamamaktadır diyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mordoğan'a kanalizasyon döşeyeceği arıtmalarını yapacağı haberleri ne kadar sevindiriciyse "deniz koylarında, plaj önlerinde kanalizasyon ve arıtmaları olmadan balık üretimi yapanlar için bir çalışma yapıp yapmadıklarını merak ettiğimizi belirtelim"

Teşekkür:

Karaburun Küçükbahçe Karareis Tatil Köyü'nde erozyona ve sel baskınlarına karşı üyelerin bağışları ile çok sayıda ağaç ve meyve fidanları diken, yeşillendiren hatta bu sitede "ağaç kesiminin kesin yasak olduğu sadece budama yapılacağı genel kurulda tüm üyelerin oy birliği ile karar altına alınıp tutanaklara geçirilen" Sitenin Başkanı Dursun Kaynak başta olmak üzere, yönetim kurulundan Özden Doğar ve Emin Bıçakçı'ya ayrıca ağaç fidanı dikiminde görev yapan Site Sekreteri Melahat Eskiasmacı ile personel Mehmet Bozan, Ahmet Tiryaki, Mehmet Gül, Necati Kirhan ve fidan bağışında bulunan tüm üyelere yurdum çevrecileri adına çok teşekkür ediyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum