Karaburun'un RES'leri Var, Elektriği Yok!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Karaburun'un RES'leri Var, Elektriği Yok!

10 Haziran 2015 - 16:52

Yemin ederek söylüyorum, biraz hava kapansa bulutlansa yağmur birkaç damla çiselese Karaburun halkı hemen endişelenmeye, eğer vakit gece yani karanlıksa mum aramaya başlıyorlar!

Çünkü yağmurun ilk damlaları ile Karaburun'da elektrikler hemen otomatik olarak kesiliyor.

Bu yüzden yarımadada yaşayanların elektrikli aletleri hep bozuluyor ve servisler, tamirciler bölgede nefes bile alamadan koşuşturuyor, bozulan aletleri tamir etmeye, parça değiştirmeye çalışıyorlar.

Burası doğunun kuş uçmaz kervan geçmez bir bölgesi değil!

AB'nin Yunanistan'ın Sakız Adası'nın 6 mil yanı Türk kıyıları İzmir'in Karaburun İlçesi.

Peki elektrikler kesiliyor da ne kadar süre sonra tekrar geliyor?

Bazen 15 dakika, bazen 5 saat, bazen tam 24 saat ve inanmayacaksınız "tam 3 gün elektriklerimiz gelmeyecekmiş" diye bölgede yaşayanlar birbirlerine haber salıyor, çaresizlikten boyunlarını büküyorlar.

Biz yazıyoruz ya "Karaburun hizmet alamıyor" diye!

İşte gelmeyen hizmetlerin başında elektriksizlik geliyor.

Karaburun yolları son yağmurlarla delik deşik olmuş durumda.

Belediyeler bu kadar uzun ve 2 arabanın yan yana geçemeyeceği yolların tamirine yetişemiyor, asfaltlara çabuk sökülen yamaları yapıp geçmekle meşguller.

Araba kazaları çok sayıda ve burun buruna çarpışmalar, keskin virajlarda ormanlara uçmalar, çukurlara düşmeler hızla artıyor.

Elektriğe tekrar dönelim!

Biz çevreciler "rüzgar, güneş, jeotermal enerji bize yeter, fosil yakıtlara hayır" sloganımız var ya!

İşte bu sloganımıza uygun çok sayıda RES (rüzgar enerji santrali) dev gibi boyutlarda "rüzgar gülleri" bölgeye geldi kuruldu.

Bizler pişman olduk bu sloganımızdan!

Plan, projesiz bölgenin doğal ellenmemiş yapısını düşünmeden yeşil alanları, zeytinlikleri, ormanları tahrip ederek RES kurulması karşısında bölge halkının isyanları başladı.

Bu yüzden çevreci bölge halkı hemen eylemlere başladı ve konuyu mahkemelere taşıdı.

Son gelen haberlere göre çok sayıda plansız kurulan, insanları rahatsız eden RES'lere karşı açılan mahkeme davalarından kapatılma, yapılmama kararları çıkmaya başlamış diyorlar.

Peki bu kadar çok ve plansız RES'in kurulduğu elektrik enerjisi ürettiği bölgede neden elektrikler sürekli kesilir?

Bölge halkı eylem yapmasın da ne yapsın.

Hem doğası, yeşilliği gidecek, süper kanatları olan dev gibi rüzgar gülleri her yerde görsel doğallığı bozacak, üstüne evinde elektriği hep kesilecek.

Madem bölgede ağaç eşillik doğa kalmamış tahrip edilmiş, köylerin neredeyse içlerine dahi girilmiş RES yapılmış, bari gönül almak için kesintisiz elektrik verseler ya bu insanlara.

Bu sıra dünyayı izliyorum RES'lerin insanlara ve doğaya zararları ortaya çıktığı için denizlere kurmaya başlamış yabancılar.

Çok sayıda plansız kurulmuş dev RES'leri olan "Karaburun İlçemizin malesef elektrikleri her yağmur damlasında kesiliyor" diyoruz.

Sakız Adası'daki AB'liler her gece Türk kıyılarının karanlığa bürünmesinden "kıs kıs gülüyorlardır" diye düşünüyoruz.

Çok üzücü bir durum değil mi?

YORUMLAR

  • 0 Yorum