Ülkemizde en büyük hastalık, cep telefonları!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Ülkemizde en büyük hastalık, cep telefonları!

21 Mart 2015 - 09:11

Toplu taşıma araçlarına binin hemen her insanın elinde, saatlerce gevezelik edenler, cep telefonları ile oyun oynayanlar mı ararsınız, ileti mesaj atan mı istersiniz her şey var. Ssıra ile yan yana görev yapan milletimiz büyük uğraşlar içindeler.

Ya evlerde kimse kimseyi duymuyor, görmüyor, sanki sınıf geçmeye aday insanlarımız, ellerinde akıllı telefonlar ha gayret çalışıyorlar, başarmak üzereler.

Bu nasıl bir bulaşıcı hastalıktır ki, her yeni çıkan en pahalısından akıllı denilen cep telefonları daha 15 yaşın altındaki çocukların ellerinde!

Bu kadar yaygın telefonlar yokken hatta evlerde sabit telefonların dahi olmadığı 50'li- 60'lı yıllarda sanırsınız iletişim hiç olmamıştı, insanlar telefon olmadan yaşamıyorlardı.

İnanın o tarihlerde iletişim bu kadar yaygın olmasa da insanlar mutlu, huzurlu ve daha sağlıklıydılar.

Şimdi sorun insanlara hiç kimse halinden ve sağlığından memnun değil niye?

Bendenizin asıl mesleği elektronik.

Ayrıca askerliğimde radar ve füzeler üzerine kursları bitirdim ve ülkeye başarılar kazandıran ekibin içinde oldum.

Kısaca elektronik radyo dalgaları ve diğer yayılmalarının insanlara verdiği zararları radyasyonu çok iyi biliyorum.

Bu yüzden bundan 8 yıl kadar önce İzmir'de "Baz-dur Platformu'nu" çevreci arkadaşlarımla beraber kurduk, isim babası da bendeniz oldu.

Kurulma nedenimiz zararlarını bildiğimiz baz istasyonlarının yaygınlaşmasının önüne geçilmesi ve cep telefonlarının yaydığı zararlı dalgaların halkımıza anlatılması, onların uyarılmalarıydı.

Belli zamanlarda toplantılar yaptık, basın ile ayrıca tv'lere çıkıp bu iletişim aletlerinin zararlarını toplumla paylaştık. Ancak iletişimi ve yenilikleri çok seven bir toplum olduğumuz için bu uyarılarımızda başarılı olduğumuzu söyleyemem.

Ayrıca bu baz istasyonlarının çeşitli kamufle yapılar içinde yaygınlaşmasını verdiği zararları resmi kurumlarımız şirketleri düşünerek görmezden gelince yapacağımız bir şey kalmamıştı.

Önce resmi yetkililer insan sağlığını ve zararları düşünmedikten sonra biz nasıl anlatacaktık bu durumu insanlarımıza?

Şirketler resmi yetkililerden aldıkları bu güçlerle her yere ama her yere baz istasyonlarını bazen baca, bazen direk içinde, bazen kümes veya kuş yuvası gibi değişik görünümlerde insanlara belli etmeden kurdular, yaygınlaştılar.

Bu durum kalabalık şehirlerimizde çok yoğun enterferansa ve radyo dalgalarına neden oldu ve hemen herkes de baş ağrıları başladı.

Sadece baş ağrıları olsa iyi basından okuyoruz kanser, çocuk düşürme, dahil hastalıklar aldı başını gidiyor.

Köylüler başka değişimler gözlemişler, baz istasyonu geldi ağaçlarımız meyve vermez oldu hatta kuruyorlar diyorlar.

Biz bu işin gerçekten bir tarafsız gözlemci grubunca araştırılması, yaşanan zararların ortaya çıkarılması taraftarıyız.

Ancak gıda denetiminin dahi olmadığı ülkemizde bu işi kim üstlenecek?

Baz-dur Platformu'nda aldığımız kararlar içinde "18 yaşına kadar çocukların ellerine cep telefonları kesinlikle verilmemeli, yetişkinler en fazla 5 dakika telefonla başına dayayarak konuşmalı, biraz daha fazla konuşacakların kesinlikle kulaklık kullanmaları, cep telefonları vücudunuzdan ve kalbinizden uzakta bırakılmaları, yattığınız odada değil başka odalarda telefonların bırakılması veya kapatılmaları gerektiğini v.b." bilim adamlarına danışarak karar alıp açıklamıştık (cep telefonlarını kulağına dayayan çocukların baş ve beyinlerinin tamamen, yetişkinlerin beyinlerinin yarısının zararlı dalgalara nasıl maruz kaldığını videolarını bilim adamlarımızdan alıp izledik, onlardan beyine verdikleri zararları öğrendik)

Bizim o tarihlerdeki açıklamalarımızdan 2 yıl sonra bu konuda Dünya bilim adamları bizim bu açıklamalarımızı aynen doğrular nitelikte açıklamalar yapmışlardı.

Hatta bize gelen bilgilere göre cep telefonları ilk çıktığı yıllarda bu telefonları yoğun kullanan Amerika borsalarındaki görevlilerin beyin tümörleri ile baş başa kaldıkları şeklindeydi.

Biz görevimizi yaptık zamanında açıkladığımız gibi ara sıra yine benzer açıklamalar yapıyoruz.

Ama cep telefonları hele akıllıları içinde kaybolmuş sörf yapan oyun oynayan başta gençlerimizi bu işten vazgeçirmemiz mümkün değildir.

Kısacası çok büyük bir hastalık ülkemizi ve insanlarımızı sarmış, bize göre bir felaket yaşanmaktadır.

Zararları zaman geçtikçe anlaşılacak ama telafisi bize göre asla olmayacaktır.

Kısacası elektronik ve iletişim araçları güzel ve yararlı görünse de son derece zararlarını zamanı geldiğinde göreceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum