Beşinci Parti Mi? Yoksa İkinci Olmasın?
Reklam
Murat Yaman

Murat Yaman

Yorum-lu-yorum

Beşinci Parti Mi? Yoksa İkinci Olmasın?

22 Ocak 2016 - 09:45

Muhalefet partileri kendilerine çeki düzen vermeli

AK Parti’nin 1 Kasım’da ki ezici zaferinin yanında, muhalefetin ezik başarısızlığının da konuşulup yorumlanması elzemdir. Bu kadar güçsüz ve ezilmiş muhalefet partileri ile demokrasimiz gelişip, güçlenemez.

Muhalefet partilerinin genel başkanları ve yöneticileri başarısızlığı kabullenip, özeleştiri yapmalı. Bırakıp gitmeleri gerekiyorsa da, çekip gitmeliler. Partilerinin ve ülkenin önünü açmalılar.

Muhalefet partilerinin tepesindeki klik’in hırslı yöneticilerini, delegeler göndermeyi becerebilirse, bundan o partilere oy veren seçmenler de, iktidar partisi de, Millet de maksimum fayda sağlar.

Ama ne delegelerin ne de yöneticilerin bunu yapacakları kanaatinde değilim. Muhalefet partilerinden yapılan açıklamalara baktığımızda, yöneticilerinde böyle bir tavrın kırıntısını dahi göremiyoruz. Bir muhalefet partisinin lideri insanların aklı ile alay edercesine ‘Evet, başarılı olamadık ama mağlubiyet de almadık’ diye saçmalayabiliyor.

5. parti muhalefet partilerinin içinden çıkar

Birçok kişi seçimlerden önce 5. Partiyi, AK Parti’nin içinden bekliyordu. Fakat 1 Kasım’da öyle bir sonuç oldu ki, herkesin ak parti içinden çıkmasını beklediği 5. Partinin emareleri, anasıyla yavrusuyla muhalefet partilerinin içinde oluşmaya başladı.

CHP ve MHP başta olmak üzere tüm muhalefet partileri alınan bu kadar başarısız sonuçtan sonra, genel başkanlarını ve tepe yöneticilerini değiştirmeleri gerekir. Maalesef bu değişimlere karar verecek olan da muhalefet partilerinin seçmenleri değil, her türlü manipülasyona ve yönlendirmeye açık delegeleri.

Başarısızlık muhalefet partilerinin birinde değil, tümünde. Bugün muhalefet partilerinden biri ikisi başarısız değil, tümü başarısız. Böyle olunca da muhalefet partilerinin politikalarından rahatsız olan ve alternatifsizlik nedeniyle onlara mecburen oy veren seçmenlerin, oy verebileceği bir 5. Parti, pek ala muhalefet partilerinin içinden çıkabilir.

Anasıyla yavrusuyla muhalefet partileri, diğer tüm seçimlerde yaptıkları gibi 1 Kasım sonuçlarını da iyi analiz edemiyor, dolayısıyla da nerede hata yaptığını bilemiyor. Bu ve bunlara benzer sebeplerden de dolayı 5. parti muhalefetin içinden çıkacak.

5. parti, bölünme veya kurulma yoluyla oluşabilir. Ya da bir iki bölünme ve bir yeni parti çatısı altında birleşme. Değişik senaryolar da olabilir. Fakat şu kesindir, Muhalefet partileri özeleştiri kanallarını açıp gerekli düzenlemeleri yapmazlarsa, içlerinden çıkacak ya da kopacak bir 5. Parti, çok ama çok yakın bir zaman kurulacak demektir.

5. parti, iki partili devlet başkanlığı sisteminin ilk adımıdır

İlk bölünecek parti de uzun zamandır yaza geldiğimiz gibi CHP dir (en az iki, üç de olabilir). Kılıçdaroğlu CHP yi bitirmek için her türlü yolu denedi ve sonunda CHP yi uçurumun kenarına getirdi. Sırf bu sebep den dolayı bile gitmesi yakındır. (görevini tamamladı çünkü)

İkinci bölünecek parti de zaten fiiliyatta paramparça olan HDP dir. Fiilen bölünmüş olan ve çok farklı yerlerden yönetilen bir yapının daha fazla ayakta kalması mümkün değil.

İki mirasyedi parti daha fazla bu yapılarıyla devam etmemeli, edemez de zaten. Hem kendilerini hem Türk demokrasisini zehirliyorlar. Ülkemizin ve Demokrasimizin güçlü muhalefete ve muhalefet partilerine ihtiyacı var, hem de acilen.

Bu iki partiden ayrılacak kitleler ve yöneticiler bir noktada ve bir partide illa ki birleşecekler. Bu birleşmeden oluşacak yeni parti zamanla 5. değil 2. Parti olacak, diğerlerini ekarte edecek.

MHP nin ulusalcı kanadı bu yeni partiye, muhafazakâr kanadı ise AK PARTİ ye geçecektir. Türk siyasi hayatında her şey tamama erdiğinde de sadece iki parti kalacaktır. Başkanlık sistemi için de olması gereken budur.

Hakan Fidan da devlet başkanı olarak bu iki partiden birinden seçilecektir. O parti de kuvvetle muhtemel, bellidir.

KÜÇÜK BİR NOT;

Devlet başkanlığı ve yeni Anayasa için meclis den alınacak 330 oyla referanduma gitmek mümkün. Meclis’teki partilerden bir tanesi bile destek verirse bu iş olur. CHP’nin destek vermeyeceği belli gibi, HDP destek olursa bence pek sürpriz olmaz ama sandıkta sürpriz bir sonuç çıkabilir. Bu arada MHP’nin tavrı her zaman ki gibi, bayağı önemli.

Türk Toplumunun büyük çoğunluğu, Devlet başkanlığı başta olmak üzere pek çok olumlu gelişmeye başlangıç vereceği için, anayasa değişikliğinin olması gerektiğine inanıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum