Tek Parti İktidarı ve AK Parti Oylarının Yükselişi
Reklam
Murat Yaman

Murat Yaman

Yorum-lu-yorum

Tek Parti İktidarı ve AK Parti Oylarının Yükselişi

27 Ekim 2015 - 10:47

Son seçimlerde meclise 4 partinin girdiğini düşünürsek, başta AK Parti olmak üzere tüm siyasi partiler için, AK Parti'nin bu genel seçimde alacağı oy oranından çok, çıkaracağı milletvekili sayısı daha önemli hale geliyor. Bu da 15 ilde partiler arasında milletvekili kaymasının olacağını gösteriyor.

Son yapılan anketlere göre AK Parti'nin oy oranı 7 Haziran'da aldığı oranın üzerinde. AK Parti 'nin 1 kasım seçim kampanyası başlangıç puanı yüzde 44. 7, 7 Haziran'a göre üç puanlık bir artış var.

AK Parti 7 Haziran'dan önceki Ocak - Mayıs ayları arasında farklı saiklerle 6 puan kaybetmişti. AK Parti tuhaf bir şekilde seçim kampanyası başlatmasına rağmen yine oy kayıp etmeye devam etti. Fakat görünen o ki bu sefer süreç tersine işliyor. Düşüş değil artış var.

İşte AK Parti oylarındaki bu artış dış güçlerin ve yerli uşaklarının zorlaması ile seçimlerin ertelenme ihtimalini beraberinde getiriyor. 1 Kasım genel seçimlerinin ertelenmesi küçük bir ihtimal ama sonuçta % 1 bile olsa bir ihtimal. Ve böylesine sıkıntılı bir süreçte her ihtimal dikkate alınmalı.

AK Parti'nin oyları neden yükselişte

1- istikrar ve hükümet boşluğu

7 Haziran seçimlerinde tek parti iktidarı oluşmadı. Bu da seçmen nezdinde hükümet boşluğu ile istikrarın doğru orantılı ve ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye ilk kez 13 yıl sonra koalisyon arayışları ve Hükümetsizlik ile karşı karşıya kaldı. Tüm bunlar da istikrarı önemseyen seçmenlerin AK Parti'ye yönelmesinde hayli etkili oluyor.

2-liste tartışmaları

7 Haziran seçiminde AK Parti enerjisinin büyük bölümünü gereksiz bir şekilde liste ve sıralama tartışmalarına harcamıştı. Bu da Sahaya yani seçmenin karşısına yeterince motive olamadan çıkmalarına sebep oldu. AK Parti de bu kez bu oranda bir iç çatışma yaşanmadı. Böylece Ak partili milletvekili adayları seçmenle daha yakın iletişim kurdular ve daha yüksek bir performans sağladılar.

3- terör ve ekonomi

Terörle mücadele ve ekonomi, siyasette büyük yıkımlara yol açabilecek iki büyük tehlike. Her ikisinde de yaşanan büyük dalgalanmalara rağmen, hükümet ve dolayısıyla AK Parti aleyhine olumsuz bir durum oluşmadı.

Hükümeti ve AK Parti'yi yöneten kadrolar, büyük yıkımlar yapabilecek bu şok dalgaları, çok büyük bir maharetle aşmasını bildiği gibi tam tersi başka zamanlarda elde edilemeyecek değerli kazanımları da elde ettiler. Son zamanlarda PKK ya indirilen büyük darbeler bunun en güzel örneği.


4- Devlet Bahçeli'nin uzlaşmaz tavrı

a)MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis Başkanlığı ve koalisyon hükümeti görüşmeleri başta olmak üzere genele yayılan uzlaşmaz tavrı.

b) Şu andaki en güçlü varlık sebebi olan PKK düşmanlığına rağmen, PKK ile etkin mücadelenin başladığı bir dönemde hükümette yer almaması ve HDP liler ile aynı karelerde görünmesi.

MHP oylarında 3 puanlık gerilemeye neden oldu. Şehit cenazeleriyle birlikte MHP de bir toparlanma sürecine girilse de AK Parti'den MHP'ye giden oylarda iki puanlık dönüş söz konusu.

5- Saadet Partisi ve BBP'ye oy veren seçmenin değerleri

a)7 Haziran'da Saadet Partisi ve BBP'ye oy veren seçmen, bu partilere verdikleri oyların siyasi denklemde olumlu bir etkisi olmadığını hatta tam tersine sağ seçmenin değerler skalasına zarar verdiğini anladı.

b) Bu partilere oy veren seçmenler CHP li hatta HDP koalisyonların şimdiye kadar elde edilen milli ve manevi kazanımlara ne kadar zarar vereceğini gördü.

c) Saadet Partisi ve BBP'ye oy veren seçmen ‘sonuçta ak partililerde aynı değerleri paylaştığımız insanlar, huzur ve istikrar için tek başına iktidar lazım’. Düşüncesiyle hareket etme eğilimine girdi.

AK PARTİ’nin tek başına iktidarı

AK PARTİ nin tek başına iktidarı hala tehlikeli sınırda. AK PARTİ nin oy oranları yüzde 43-44 bandında ki, bu oy oranı ile AK PARTİ tek başına iktidar olabilir. Bu da asla aşılamayacak bir sınır değil.

Yeter ki; AK PARTİ li kadrolar ilk günkü aşkla, kibirden ve enaniyetten uzak, yüksek bir moral ve büyük bir inançla çok ama çok çalışsınlar.

Parti içi ikilik çıkartanlara, CHP vari klik oluşturanlara mevkisi ve konumu ne olursa olsun asla ve katha fırsat tanımasınlar.

AK PARTİ de iki başlı yönetim var algısından gerekli tedbirleri alarak acilen kurtulsunlar.

Genel görünüm itibariyle AK PARTİ için tek başına iktidar olmayacak şey değil. 1kasım seçimlerinde tek başına iktidarı zorlanarak yeniden elde etmek, AK PARTİ için yenilenme ve yapılanma yolunda büyük kazanımlar sağlayabilir.

Yukarıda yaptığımız değerlendirmeler eğer seçimler ertelenmezse geçerlidir. Allah muhafaza, büyük çaplı bir terör olayı veya yüksek oranlı ölümle sonuçlanacak bir bombalı saldırı, 1 kasım genel seçimlerinin ertelenmesine neden olabilir.

Hükümetimize düşen en önemli görev her türlü saldırıya hazırlıklı olmak adına muhtemel bütün tedbirleri almaktır.

Bizlere düşen görev ise sandıklarımıza ve oylarımıza sahip çıkmak adına gidip oy kullanmaktır.

En samimi duamdır ki;

1 KASIM GENEL SEÇİMLERİNDE HUZUR İLE BERABER YÜKSEK BİR KATILIM OLSUN. SEÇİM SONUÇLARI HER HALİYLE ŞİMDİDEN MİLLETİMİZE VE ÜLKEMİZE HAYIRLAR GETİRSİN.


YORUMLAR

  • 0 Yorum